Шашлик


ШашликВже сезон відпочинку на природі, а який пік-нік без шашлику? Правда, іноді головне блюдо лісових галявин і садових альтанок виходить, м'яко кажучи, неочікуваним.
Здавалося б, що тут складного - взяв м'ясо, розвів багаття, приготував. Але не все так просто. Ми підготували важливі поради, як правильно приготувати шашлик.

М'ясо

Морожене м'ясо не підходить - тільки свіже! Якщо м'ясо - баранина, візьміть м'якоть задньої ноги, вирізку або корейку. Якщо обрали свинину - шию. Віддаєте перевагу телятині - візьміть грудинку або філе. До речі, в свіжому м'ясі після натискання, ямка швидко вирівнюється. Спробуйте перевірити так перед покупкою.

Оцет і шашлик

Оцет, всупереч розхожій думці, не кращий маринад для м'яса. Якщо перетримати м'ясо в оцті, воно стане дуже жорстким. Не кажучи вже про специфічний присмак. Забудьте про оцет, якщо хочете приготувати класний шашлик.

Цибуля

Прекрасним помякшувачем і класичним маринадом є цибуля. Цибулю можна нарізати, а можна натерти або подрібнити в блендері і замаринувати в ній м'ясо. Шашлик в маринаді з цибулі виходить соковитим і ніжним.

Спеції

Спеціальні суміші спецій, марковані «для шашлику», підходять лише для того, щоб перебити запах та смак неякісного м'яса. Нічого, крім перцю та солі, в маринад додавати не варто. Поперчити, посолити - і все. Разом з цибулею сіль і перець є стандартними і невід'ємними інгредієнтами маринаду.

Мінералка

Дехто до цибулі, солі і перцю додає мінеральну воду. І не помиляється. Мінералка дійсно розпушує м'ясо. Тримати в мінеральній воді м'ясо бажано мінімум ніч.

Маринад з ананасу

Тверде м'ясо можна пом'якшити в маринаді з ананасу. Подрібніть ананас в блендері і заправте мякотю м'ясо. В ананасі надзвичайно сильна кислота, яка просто на очах розм'якшує м'ясо. Вимочувати м'ясо в такому маринаді краще не більше 30 хвилин.

Посуд для шашлику

Важливий нюанс - посуд, в якому шашлик маринується. Як пластикова, так і алюмінієва посуда не годяться, оскільки окислююче середовище маринаду, взаємодіючи з матеріалами, вбирає в себе не найкорисніші речовини. Правильно - скляні, емальовані або керамічні ємності.

Коли готувати шашлик

Готове вугілля використовуйте лише в екстрених випадках. Що спалили для виробництва цього вугілля, ми не знаємо. Цілі дрова є надійніші. Ні в якому разі не ставте шашлик на яскраво-червоне вугілля.

М'ясо - окремо

Часта помилка - нанизувати на шампури м'ясо і овочі (цибуля, помідори, кабачки). Так, виглядає цей шашлик апетитно, але краса його швидкоплинна. Поки м'ясо приготується, овочі згорять. Якщо хочете подати до м'яса запечені овочі, готуйте окремо.

Ступінь підсмажування

Шашлик зі свинини обов'язково прожарювати повністю. А ось телятина і баранина допускають різні варіанти прожарювання - від well done («підошва») до rare («з кров'ю»).

Джерело інформації: http://adv.co.ua/yak-prygotuvaty-shashlyk2020-05-31